Thermische isolatie

 

Vanaf 1 januari 2020 zijn op bouwaanvragen voor alle nieuwe gebouwen de BENG-eisen van toepassing. Tot het zo ver is wordt gerekend op basis van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) die de energetische prestatie van een woning uit drukt. Woningen moeten op dit moment volgens het Bouwbesluit 2013 voldoen aan een EPC-eis van 0,4.

 

Welke eisen gelden op dit moment voor ramen en deuren in de gevel?

Voor transparante constructies als ramen en deuren is de eis soepeler dan de huidige bepaalde warmtedoorgangscoëfficiënt van 1,65 W/m2K die geldt op constructieniveau (NEN 1068). Vanaf 2015 mag deze eis als gemiddelde van alle transparante delen van het ‘bouwwerk’ worden beschouwd. Daarbij mag de U-waarde van een individuele transparante constructie (deur of raam) niet hoger zijn dan 2,2 W/m2K. Deze waarde zal in de nieuw BENG-eisen niet voldoende bijdragen aan een betere schilisolatie. Hiervoor zijn deuren nodig die een beduidend lagere u-waarde hebben.

 

GND-deuren leveren positieve bijdrage aan U-waarde

Goed isolerende deuren leveren een positieve bijdrage in de berekening van de U-waarde van de gevel. De GND aangesloten fabrikanten hebben in hun productrange een uitgebreid assortiment deuren die volgens NEN‐EN‐ISO 10077‐1 tot Up waardes van 0,63 (W/m²K) halen. Hiermee maakt u grote stappen in het reduceren van de gemiddelde element waarde. De minimale dikte van deuren is hierbij 54 mm en loopt op tot in de 70mm.

 

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van deuren van de GND aangesloten fabrikanten vindt u in het KOMO-attest van de betreffende fabrikant of op de orderbevestiging van het deur.

 

“GND raadt u aan”

Voor vervanging van deuren in bestaande woningen worden geen hoge eisen gesteld het is echter aan te raden hier ook deuren van minimaal 54mm en een kaderdichting toe te passen. Hierdoor is plaatsing van HR++ glas op een elegante manier mogelijk en verhoogt het comfort aanzienlijk.