Thermische isolatie

 

Nieuwbouw

Vanaf 1 juli 2020 zijn op bouwaanvragen voor alle nieuwe gebouwen de BENG-eisen van toepassing. Tot het zo ver is wordt gerekend op basis van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) die de energetische prestatie van een woning uit drukt. Woningen moeten op dit moment volgens het Bouwbesluit 2013 voldoen aan een EPC-eis van 0,4.

 

Welke eisen gelden op dit moment voor ramen en deuren in de gevel?

Voor transparante constructies als ramen en deuren is de eis soepeler dan de huidige bepaalde warmtedoorgangscoëfficiënt van 1,65 W/m2K die geldt op constructieniveau (NEN 1068). Vanaf 2015 mag deze eis als gemiddelde van alle transparante delen van het ‘bouwwerk’ worden beschouwd. Daarbij mag de U-waarde van een individuele transparante constructie (deur of raam) niet hoger zijn dan 2,2 W/m2K. Deze waarde zal in de nieuw BENG-eisen niet voldoende bijdragen aan een betere schilisolatie. Hiervoor zijn deuren nodig die een beduidend lagere u-waarde hebben.

 

GND-deuren leveren positieve bijdrage aan U-waarde

Goed isolerende deuren leveren een positieve bijdrage in de berekening van de U-waarde van de gevel. De GND aangesloten fabrikanten hebben in hun productrange een uitgebreid assortiment deuren die volgens NEN‐EN‐ISO 10077‐1 tot Up waardes van 0,63 (W/m²K) halen. Hiermee maakt u grote stappen in het reduceren van de gemiddelde element waarde. De minimale dikte van deuren is hierbij 54 mm en loopt op tot in de 70mm.

 

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van deuren van de GND aangesloten fabrikanten vindt u in het KOMO-attest van de betreffende fabrikant of op de orderbevestiging van het deur.

 

“GND raadt u aan”

Bestaande bouw

"Een deur is maar gewoon een deur, tot er tocht op de loer ligt". Bij grootschalige renovatie naar NOM wordt minimaal een 54 mm dikke deur toegepast. Het contrast met regulier onderhoud van woningen of upgrade naar energielabel B is echter groot. In veel gevallen wordt bij vervanging van de deuren, of het nu gaat om de voordeur, tuindeur of balkondeur, een 38mm dunne deur teruggeplaatst. Een beter isolerende 54 mm dikke deur tocht veel minder en presteert ook beter op het gebied van inbraak en geluidsisolatie. Het maakt de woning een stuk prettiger en comfortabeler voor de bewoners. Dit zal ook leiden tot een vermindering van de klachten. Bovendien wordt met een minimale investering voldaan aan de langetermijndoelstelling om woningen allemaal goed te isoleren.